Runda runt Stodene-Skåreberget

I strilande regn genomfördes samma runda som tidigare i veckan. Precis som tänkt hade jag Vera med mig, dock inte på ryggen utan i vagnen pga regnet. Plockade upp Johan och Clara nere på Stodene så både jag och Vera hade sällskap under rundan. Kanske inte så mycket till träningsrunda men jag var ändå ute i ungefär 60 min i bra tempo. Det biter trots allt i lite att ha en barnvagn framför sig när man skall upp på berget igen efter att ha gått utmed älven.

Kanske tar en runda även i morgon. Den som lever får se...

Lift-it

Precis som planerat drog jag iväg till KMTI och genomförde ett Lift-it pass igår på lunchen. Efter att förra veckan kunnat köra fullt på alla pass orkade jag inte riktigt när det gällde triceps(dips). Riktigt irriterande. Kan i och för sig berott på att jag ökade 5 kg på ben, biceps och axlar som tränas innan...

Lätt träningsvärk idag, framförallt i ben och biceps. I morgon blir det en runda med Vera på ryggen så att Helena kan vila lite medan lilla Ellen sover middag.


Sj´s prispolitik

Talade med Tomas, som jag skall genomföra Classic med, igår och utav en händelse fick vi för oss att kolla upp tågtider och priser hem efter genomfört lopp. Detta visade sig mycket spännande... Jag skall egentligen bara ned till Långsele för att möta upp Helena och barnen men eftersom tåget till Stockholm/Göteborg ändå passerar där så kollade jag pris för två biljetter Abisko-Göteborg. Totalpris för två personer med sittplatser och plats i kupé med tre sängar: 506 kr!!!! Sedan kollade jag vad en biljett till Långsele skulle kosta: 750 kr!! Detsamma gällde för en biljett till Stockholm. Något är helt fel med SJ´s biljettsystem. Det kan alltså löna sig att kolla upp kostnaden för en längre sträcka än vad man tänkt sig att åka... Logiskt? Nej!

Ropa inte hej.....

förrän du är över bäcken eller i mitt fall förrän du nått mitten av april. För någon vecka sedan utropade jag att asfaltsexilen var över och att det återigen var möjligt att gå i motionsspåret utan att riskera att halka. Kung Bore gjorde dock åter entré för ett antal dagar sedan, och med besked under det senaste dygnet under vilket det föll ca 1 dm snö. Det blev alltså till att återigen ta varvet runt Skåreberget och utmed älven ut till Stodene, förbi skolan och hem via Odalvägen.

Kände mig lite småseg idag men genomförde ändå rundan på ca 65 min. Klar och fin luft, -3 och lätt snöfall.

Efter vila i morgon blir det lift-it på torsdag lunch och någon form av runda under helgen. Sannolikt dagens runda med Vera på ryggen.

Borta bra men hemma bäst...

Av gårdagens tänkta pass blev intet. Vaknade ca halv fyra på morgonen med jordens migränanfall. Gårdagen var kanske en av de längsta i mitt liv. Bussen gick från hotellet kl 08:00 och var inte tillbaka förrän strax före sju på kvällen. Återigen besöktes Auschwitz, efter besök på det judiska centrum för dialog och föreläsning med Kazimier Smolen, var det dags för det enorma Auschwitz-Birkenau. Lägret var 25 ggr större än det första lägret - totalt 160 fullstora fotbollsplaner stort....

Efter en tidig start och flyg från Katowice till Skavsta var bussen framme i Karlstad klockan 16:00. Efter lite uppackning och ombyte av kläder bar det av ut till skidstadion vid Tuggelite och ett varv i milspåret. Härligt att få genomföra rundan i dagsljus!! Minus 3 och lite snö här och var i skogen gjorde sitt för att göra naturen välkomnande. Luften kändes fantastisk att andas! Borta bra men hemma bäst!

Tidig morgon i Krakow

Precis som planerat gick jag upp tidigt idag, ca 05:30, och gick ett varv runt gamla stadens torg här i Krakow. Fantasktiskt väder, någon minusgrad och klart. Det är väl för mycket att säga att föroreningarna är ett minne blott här men luften är sannolikt renare än i exempelvis London. Rundan tog ca 45 minuter och tempot var helt ok.

Idag väntar flera platser med ett mörkt förflutet. Först ut på morgonen är staden Rabka. Därefter åker vi till Auschwitz för guidning.

Ambitionen är att genomföra samma runda i morgon. Återstår att se hur mycket snö det kommit innan dess...

Runda i Krakow

Helt enligt plan så genomfördes en runda runt torget nu på kvällen när vi kom fram till Krakow.

Efter tidig start från den inte alltför vackra staden Konin så åkte vi till staden Kazimier Biskupsi där det finns massgravar i vilka judarna dödades genom att kokas levande genom att de stod i släckt kalk som man sedan hällde vatten över. Efter det åkte vi i ca 1,5 h till byn Chelmno där man tog livet av någonstans mellan 250 000 och 350 000 människor genom att transportera dem i sk gasbilar. Man ledde helt sonika in avgaserna i flaket där judarna fanns. Körde runt i ca 30 min och lastade sedan av liken i massgravar i en skogsdunge en bit från själva uppsamlingsplatsen. Efter ytterligare ca 1,5 h var vi framme i byn Chestochowa(med reseravation för stavningen) där klostret med den svarta madonnan finns. Från klostret till Krakow tog det ca 2,5 h så vi var på hotellet strax före 20:00. Tjugo minuter senare lämnade jag och Niklas(en trevlig kille som förövrigt också bor i Skåre) hotellet och gick rundan runt slottet och den gamla staden. Efter ca 60 min var vi runt. Under hela dagen har det med jämna mellanrum vräkt ned snö. Vår runda var inget undantag. Efter ca 3/4 av rundan började snön vräka ned igen, Efter en kebab i ett "hål i väggen" och en öl på hotellet drar det nu ihop sig till läggdags. Revelj tidigt i morgon för runda i Krakow med de judiska kvarteren och ghettot. Nu runda i morgon em.

Lift it

Idag var det min premiär när det gäller 60 min lift it. Rejält jobbigt var det. Kände mig lite mör i benen efter gårdagens långrunda. Gick ändå bra och jag var framförallt nöjd med att jag orkade hela vägen på tricepts övningen (dips).

I morgon blir det vila. Resdag ned till Polen med studenter. Ambitionen är att ta mig ut på en runda i allén runt den gamla stadens torg när vi kommer till Krakow på onsdag kväll. Förhoppningsvis kommer jag åt nätet på hotellet så jag kan ge lägesrapporter under veckan.

Rejält pass...

Två dagars vila är tillända. Det kändes skönt att dra på sig pannlampa, ryggsäck och greppa stavarna efter drygt 7,5 timma bakom ratten(körde fru och barn till Gävle där svärmor och svärfar mötte upp). De skall vara i Kramfors medan jag åker till Polen denna vecka. Nåväl. Redan i torsdags bestämde jag mig för att jag skulle köra ett rejält pass idag när det inte fanns någon som väntade på mig hemma. Jag gick hemifrån fem över 6. Jag började med milspåret. Efter ca 8,5 km hade jag kommit tillbaka från den returslinga som används nu under vintern. Då gick jag tillbaka ca 6oo m och tog den alternativa sträckning som änvänds under sommarhalvåret. I ca 1,5 km snirklar stigen över stenhällar och rötter innan man kommer ned på en av de många vägar som korsar I2´s gamla övningsområde. Jag följde denna väg i ca 4-5 km och kom då ut i Råtorp. Sista biten gick alltså på asfalt, till viss del utmed Klarälven. De sista backarna upp till Skåreberget kändes faktiskt lite grann i benen...

Jag uppskattar  hela rundan till någonstans mellan 18-20 km och jag var ute i 2,5 h. Tog två stycken korta p-pauser. Det var allt. Orkade trots detta hålla ett bra tempo hela vägen. Riktigt nöjd!


I morgon blir det 60 min lift it och sedan blir det vila och resdag ned till Polen på tisdag(skall följa med studenter på en resa i "Förintelsens fotspår"). Återstår att se om det finns trådlöst nätverk på hotellet så jag kan skriva om de rundor som jag planerar genomföra tidiga mornar eller sena eftermiddagar.


Lift it

Som komplement till stavgåendet så försöker jag klämma in åtminstone ett Lift it pass (gympapass med skivstång) i veckan. Igår var det dags. Fördelen, när det gäller att få ihop livspusslet, är att det på det gym där vi tränar(KMTI) finns två lunchpass i veckan. Både tisdagar och torsdagar körs ett 45 min pass mellan 12 och kvart i 1.

Nu blir det två dagars vila. På söndag skall jag köra fru och barn till Gävle. När jag är tillbaka därifrån är planen att genomföra ett längre stavgångspass, 2-3 h. Återkommer med rapport på söndag kväll.


Tidig morgon....

Idag var jag upptagen på kvällen så det fick bli en hyfsat alpin start... Revelj 05:25 och klockan 06:15 parkerade jag bilen på universitetet. Sedan bar det det av! Först grusvägen ned till stranden av den vackra Alsters sjö och sedan två varv i det 2 km motionsspår som finns i direkt anslutning till campusområdet. Gissar att den totala sträckan blev 10-12 km. Var klar 07:40. Efter dusch var man redo för en ny dag på jobbet. Största problemet med dagens runda var vädret. Regn och +7 är hopplöst.Tar man på sig regnställ, som jag valde att göra idag, så känner man sig som man badat bastu när träningspasset är klart.... Mer våt på insidan än på utsidan... Funderar allvarligt på att skippa regnbrallor i packningen inför FC och köra med shorts istället.. Mindre som skall torka när regnet upphör;)

Rajd.se

Har fått frågan om att även lägga ut min blogg på den eminenta sajten rajd.se. Självklart blir man glad när någon uppmärksammar det man skriver och det är ju inte mer jobb att skriva sina inlägg två gånger än en gång. Det mesta går ju att återanvända.

Milen på Tuggelite

Jag hade redan på jobbet bestämt mig för att köra ett rejält pass idag. Som tvåbarnsfar är man hänvisad till tidiga mornar eller senare kvällar för att få in träning i vardagens alla måsten. Efter att läst godnatt saga för min äldsta dotter(passande nog om Plupp - den lille osynlingen som bor i fjällvärlden) var det dags att dra på sig kläderna, ryggsäcken med 3*2 liter vatten, och dra ut. Jag stack hemifrån ca 20:40.  Målet för dagen var det icke upplysta milspåret. Med andra ord var det pannlampa som gällde. Efter ungefär en fjärdedel av rundan slog det mig hur sällan jag gått i regn.... Detta skulle dock komma att ändra sig för efter ca 7 km så började det regna och det rätt rejält. Regnet var dock rätt varmt så det blev lite småmysigt efter ett tag där i mörkret, för mörkt blir det i skogen när det regnar och det är tätt mellan träden...


Var hemma igen efter ca 95 min. Helt ok för en runda på mellan 12-13 km. Nu är det dags att knoppa in för att orka upp i morgon igen...


Lift-it på KMTI

Det blev som planerat... Klockan två började passet och jag fanns på plats. Ganska många som trotsat regnet och var med. Genomförde passet som förra söndagen med undantaget att jag lade på ytterligare 2*2,5 kg på stången på bänkpressövningen. Klarade av de låååånga 3,5 min trots detta... Tyvärr stämde jämförelsen med förra söndagen även när det gäller triceps. Inte bra att jag är så svag just i denna muskel som varit en gammal paradgren....

Veckan som följer innehåller logebesök på onsdag. Milspåret måndag kväll, en runda på kronparken innan jobbet på onsdag utöver detta är ambitionen att hinna med ett lift-it pass och en runda till innna veckan är slut.

Packlista - intressant artikel

Hittade denna spännande artikel med en specialdesignad packlista just för Classic - Rekommenderad läsning!

Träning hindrar mången tillfällen till synd...

har en god vän till mig sagt vid ett tillfälle. En annan rubrik på detta inlägg skulle kunna ha varit: "Det blir aldrig som man tänkt sig.." Jag hade redan bestämt mig för att gå till universitetet i morse. Igår kväll började jag packa. Helena frågade då om jag inte kunde ta bilen för att komma hem lite tidigare eftersom Ellen började bli allt mer förkyld och Vera bokstavligen slogs om uppmärksamhet. Surmulen såg jag min chans till träning gå mig ur händerna. När vi la oss föreslog Helena att jag skulle ta bilen upp till Kronoparken och gå där istället för att sedan kunna ta bilen hem tidigare än vanligt. En strålande idé som sedan grusades av att Ellen under natten fick över 40 graders feber och feberkramper... Hon svarade dock på alvedon och det blev bättre efter ca en timma. Istället för gångrunda på morgonen blev det "sovmorgon" och skjuts av Vera till förskolan klockan nio.

Redan då tog planen om ett kvällspass form. Sagt och gjort ca tjugo över nio gav jag mig av på en runda. Jag bestämde mig redan innan jag gick att det "bara" skulle bli ett varv i 5 km-spåret, d.v.s. ca 7 km fram och åter. Beslutet visade sig helt korrekt eftersom det fortfarande låg snö på vissa partier i skogen och att den del våta ställen var frusna. Det blir lite mer marginaler om man halkar när man inte är så trött. Nu blir nästa pass Lift-it på söndag, om det blir som planerat vill säga....


Härlig promenad till universitetet

Idag var det åter dags för att gå till universitetet. Fem över sex låste jag garaget och gav mig av och tjugo i sju var jag framme. Vädret var fantastiskt och solen värmde härligt när jag kom upp över krönet precis före universitetet. I morgon skall jag till Göteborg men på fredag är det dags igen!!

Skickade skorna till addnature.com igår och enligt uppgift skall de ha fått ersättningsskorna från Salomon så innan helgen bör jag ha de nya skorna hemma.

Milen på Tuggelite...

Var verkligen riktigt trött när det äntligen var dags att lägga Vera strax efter åtta. Då var det egentligen inte mycket som talade för att jag ens skulle orka mig ut. Nu är det ju ändå så att jag upparbetat en viss träningsdisciplin de senaste månaderna så tio i nio var jag på väg ut och då flög f-n i mig... Jag gick in till Helena som stod vid skötbordet med Ellen och sa att jag skulle göra en liten utvikning från 5 km spåret och att jag räknade med att vara borta ca 90 min. Sagt och gjort! Jag kände mig stark hela vägen, trots att jag för första gången på länge hade ryggsäck med vattenflaskor på mig(den ryms nämligen inte under livförsäkringen(läs reflexvästen) när man är ute på vägarna). När jag kom fram till skylten för returslingan ut till Ångbacken var det därför självklart att vika av åt detta håll. Det kändes dock som om jag aldrig skulle komma ut på vägen fram till vändplatsen. Avstånd känns verkligen längre i mörkret än när det är ljust. Jag kom dock ut till slut och gick fram till vändplatsen och tillbaka.

Rundan tog inalles ca 100 min och bör ha varit ca 12 - 12,5 km lång. Ett helt ok facit för en måndag kväll....

Kan inte låta bli att ta med dessa bilder från den tur jag och Tomas gjorde i somras. Dels för att det väcker härliga minnen och för att jag inte kom ihåg vilken tur jag gjorde i fjällen förra sommaren när jag fick frågan på jobbet idag... Angenäma minnen!!

Ps. Bilderna är tagna på Besseggen i Norge. Vill ni läsa mer om denna tur kan ni kolla in följande länk:http://www.tilltopps.com/index.php?menu=8&page=3


Ytterligare ett Lift-it pass...

Som planerat bokade jag en plats på Lift-it passet idag klockan 14. Istället för utfall inleddes detta pass med benböj. En gammal paradgren från den gamla gymråttetiden när man gick på gymnasiet för hundra år sedan... Självklart har jag tappat en del styrka sedan dess men hängde med bra ändå. Körde med 5 kg mer än vad jag gjorde på utfallen i tisdags. På axel och bröstövningarna använde jag samma vikter som i tisdags och orkade nu fullfölja helt utan fusk. Det kändes bra! En övning som verkligen är grym är dips... Här känner jag mig fortfarande ruskigt svag och orkade inte fullt ut.

På de  hela taget kändes det som om kroppen klarade träningen bättre denna gång och jag är faktiskt riktigt nöjd med veckan som helhet. Två gånger till Kau (95 min*2) och en runda i spåret (70 min) och som grädde på det berömda moset två 45 min Lift-It pass måste ses som en riktigt bra och varierande träningsvecka.

Planen för nästa vecka är två gånger till Kau, ett pass i spåret och föhoppningsvis Lift-It nästa söndag.

RSS 2.0