Träningsvärken ett minne blott...

Nåväl så enkelt är det väl kanske i och för sig inte men hela kroppen kändes piggare idag än vad den gjort någon gång sedan tisdagens pass. Vera kom upp strax före sex och ville inte riktigt att pappa skulle ge sig av till jobbet. Detta gjorde att jag kom iväg 10 över sex istället för sex som planerat. Ingen större betydelse.

Innan jag hade avverkat sträckan genom Älvåker/Råtorp så var det så ljust så att lamporna slocknade. Härligt - vi går mot ljusare tider! Även idag kände jag mig stark sista biten uppför backen och sluttiden blev återigen 95 min.

Nu blir det vila till på söndag då ambitionen är att återigen utsätta mig för ett Lift-it pass....

100 pass gjorda!!!

När jag bestämde mig för att ställa upp i Fjällräven classic i slutet på juli förra året gjorde jag en träningsdagbok och bestämde mig för att jag var tvungen att genomföra 150 träningspass som var längre än 40 min, kan bara räkna ett om dagen, innan det var dags för start.

Jag har slarvat lite med den "dubbelbokföring" som det innebär att både föra träningsdagbok och skriva denna blogg så jag har helt missat att gårdagens Lift-it pass faktiskt var träningspass 100!! Nu är det bara att bita ihop eller för att citera den förre simmarbasen Hans Chrunak: " Det är bara att köra ända in i kaklet"....

Asfaltsexilen är över....

Idag var det åter dags att dra på sig pannlampan för att köra ett varv i motionsspåret vid Tuggelite. Har valt att köra på asfalt sedan jag halkade och slog mig i januari för att inte riskera att bli liggande i skogen.

Spåret var verkligen kanon! Mjuk och fint och inga som helst isfläckar. Några kortare partier var rejält våta men det var verkligen inte något som var ett problem.

Benen kom också igång efter att den värsta träningsvärksstelheten släppt. Tempot var helt ok. Får väl se om jag får betala för min träningsiver i morgon när klockan ringer och benen skall lyftas ur sängen...

Ambitionen är att gå till universitetet på fredag morgon....

Lift-it premiär igår tisdag...

Gänget på kommunikationsavdelningen erbjöd mig att åka med på lunch-Liftit på KMTI, där alla universitetsanställda för övrigt tränar gratis.. tack staten!! Liftit är alltså ett gympapass där hela kroppen gås igenom med hjälp av skivstång. Det handlar allså inte om massa svåra steg och sekvenser som skulle ha medfört att jag sannolikt slagit knut på mig själv efter 5 minuter... Sagt och gjort! Efter lite trixande med att få alla grejor på rätt plats och en ordentlig uppvärmning var det dags att börja med benen.. 4,5 min utfall. Redan efter detta höll jag på och spy... Passet forsatte med biceps, axlar och triceps(klassiska dips på stepbräda). Efter kort paus var det dags för bröst(bänkpress) och sedan avslutades passet med situps och olika ryggövningar där den egna kroppen utgjorde belastningen. Efter avslutande strechning insåg jag att jag faktiskt hade överlevt mitt första pass... I och för sig höll jag på att ramla ner för trappen när vi skulle och gå och min gångstil resten av dagen kan väl mest liknas vid 80-tals filmhjälten Zeb Macahan men skam den som ger sig... Hoppade över att gå till universitetet i dag... Blir en runda ikväll när jag "gått" igång benen under dagen...

Full fart till universitetet

Måndag morgon... visst är det härligt att en ny arbetsvecka börjar??? Ja nu är det väl så att jag inte har något emot att vara ledig men det positiva är att en uppenbar och härlig möjlighet till ett ordentligt träningspass uppenbarar sig. Efter en inledning med lite kyliga vindar blev vädret bara bättre och bättre. Sista biten var kanon med blårosa himmel och nästan vindstilla. Tryckte på rejält uppför backen sista biten och även om jag blev trött så kände jag att kroppen svarade bra!

Kollade klockan när jag stoppade ned nyckeln efter att jag tog ut stavarna ur garaget så idag är jag helt säker på att det tog exakt 1 h 35 min. Helt ok. På det igen på ondag!!

Berget runt med Vera på ryggen...

Halv tio i morse drog jag iväg med Vera på ryggen. Ganska snabbt blev det uppenbart att jag hade alldeles för mycket kläder på mig... Nästan 10 grader varmt och inte speciellt mycket vind så länge vi höll oss mellan husen. Blev lite bättre när vi kom ned utmed älven där det blåste något mer. Fick ta en liten paus och kolla närmare på alla de träd som bävern fällt vid badplatsen på Stodene sidan vid brospannet. Vera tycke att bävern var lite stollig som åt träd... Kan onekligen hålla med henne. Bävrarna har fällt säkert ett 50-tal träd på väldigt liten yta.

Vi fortsatta vår runda ut till Stodene och rundade uppe på toppen på pulkabacken vid Stodeneskolan. Efter litet picknick-stopp med yoghourt(stavas det så??) och gungning vid lekplatsen bar det av hem igen. En runda som tog rätt lång tid men som ändå gav bra träning utifrån det faktum att jag ändå hade ca 16,5 kg på ryggen. Testade de nya skorna från The North Face och de verkar fungera bra - kräver ordentlig snörning nedtill för att man inte skall kana fram i skon i nedförsbackar. Men så blir det ju när man vill ha mer plats för tårna...

I morgon bitti blir det stavgång till Kau, detsamma på onsdag. Sedan vila torsdag(till min gamla gymnasieskola i Tibro på rekryteringsuppdrag åt universitetet) och fredag för att återigen ta en runda på lördag. Sannolikt med Vera på ryggen.

Boende i Abisko

Härom dagen skulle jag boka boende på fjällstationen i Abisko eftersom det sannolikt är jäkligt skönt att inte sova i tält när man avverkat hela sträckan från Nikkaloukta... Jag surfade in på Svenska Turistföreningens hemsida och hittade en länk till bokning online. Jag fyllde i att jag ville boka två bäddar i två nätter (vi chansar på att vi klarar guldgränsen på 74 timmar och bokar från måndag-onsdag) då kom det upp flera olika alternativ. Ett var tvåbäddrum som skulle kosta lite drygt 1250 kr och ett annat var fyrbäddsrum som till min stora förvåning kostade över 1800 kr. Detta borde rimligtvis varit billigare... Jag insåg att det måste vara något som var fel och bestämde mig för att ringa nästa dag. Sagt och gjort.. Nästa dag ringde jag upp till Abisko och en trevlig och tillmötesgående tjej svarade. Jag beskrev mitt dilemma och eftersom hon var helt ny så ville hon kolla med en kollega och återkomma. Helt ok. Efter någon timma så ringde hon. Då skulle två sängar i ett fyrbäddsrum kosta över 2200 kr och priset för två sängar i tvåbäddsrum var fortfarande detsamma. Nu begrep jag absolut ingenting och frågade om detta innebar att jag skulle få alla fyra sängarna och om det då skulle vara möjligt för mig att lägga ut ett meddelande på hemsidan för Classic och "sälja" platserna där. Hon bad mig vänta lite och gick för att konsultera kollegan en andra gång. Nu hände det grejor.... Helt plötsligt skulle två sängar, två nätter i fyrbäddsrum kosta 920 kr!!! Anledningen var att bokningssystemet bokade upp hela fyrbäddsrummet när man gjorde en bokning för två istället för en bokning per person. Man undrar oroligt hur mycket luft man bokat in i systemet. Detta kan få ödesdigra konsekvenser när 1000 personer dundrar in för att dela på 300 sängar.... Bäva månde personalen i receptionen.....
image27

Skoreklamation... igen...

Som jag skrev efter morgonens runda så hade jag känningar av skav på hälarna. Döm om min förvåning när jag konstaterade att båda skorna hade hål eller nästan hål i hälkapporna. Jag ringde direkt till addnature.com och de bad mig ta bilder och maila in. Har ni prövat att ta kort i ett par skor någon gång? Inte ens i ett par 46:or är det mycket plats.... Lyckades dock hyfsat. Nu är det bara att hålla tummarna att de tar reklamationen... Det borde de göra eftersom skorna inte ens är två månader gamla.....


Tillägg den 22/2: Redan före klockan 11 fick jag svar från addnature.com att de varit i kontakt med Salomon och reklamationen accepteras. Föredömlig service!!!

Ytterligare ett par skor....

På inrådan från Mr Byman så gick jag in på Naturkompaniet och kollade skorean... Som av en händelse gick jag efter 10 minuter ut med ytterligare ett par skor.... Anledningen var att det kändes som om det fanns hur mycket plats som helst framme i tån och att det kändes som om det var ett grymt hälnyp. Till detta kan läggas att modellen var något högre än en vanlig sko och att den var nedsatt från 1295 kr till 399 kr. Modellen heter Adrenaline Mid - XCR och är tillverkad av North Face.

Backcountry.com beskriver skon på följande sätt:
The North Face Adrenaline Gore-Tex XCR Mid Hiking Shoe eats up the trail with superior traction and superior comfort. The Adrenaline unites elements from trail running and hiking shoes to provide a light and supportive hiker. The combination mesh/leather upper requires almost zero break in time. The Gore-Tex XCR gives you the most breathable laminate available, while making Adrenaline completely waterproof (provided the water isn't knee deep and flowing in the top). These shoes breath so your feet don't drown in river water or sweat. The Adrenaline's full TPU shank protects your feet from rock and other pointy and hard bits on the trail. The Trail Grip rubber outsole has just the right combination of stickiness and lugginess to tackle a wide variety of conditions, and the gusseted tongue will keep you comfortable. Hit the trail hard and fast with the North Face Adrenaline hiking shoes.

Får hoppas att det blir bra... för nu börjar även Salomon skorna ge mig skoskav....

Milt och skönt...

I morse var det dags att gå till universitetet igen. När jag kom hem från logen igår kväll packade jag ryggsäcken så det var bara att dra iväg när jag vaknade.

Helt ok tempo hela vägen. Blåste lite kallt innan jag kom fram till Älvåker/Råtorp. Tog 1 h 35 min. Lennart cyklade förbi mig sista biten och klagade på lågt tempo... Det är lätt för honom att säga som bara cyklat i 20 min....

Starkare igen...

I går kväll genomfördes återigen rundan över berget, ut till Stodene utmed älven och tillbaka. Fantasktiskt väder - hög luft och strax under nollan. Kände mig starkare i kroppen igen men magen är fortfarande lite lurig... så  rundan kan till viss del beskrivas med Susanne Lanefeldts numera berömda ord.. "Kniiiip!!"

I morgon torsdag blir det ryggsäck på och promenad till universitetet!!

Ont i kroppen...

Går dagens pass genomfördes trots att förnuftet skrek att jag skulle gå och lägga mig... Drog rundan över Skåreberget. Rikt riktigt tungt. Tog strax över 60 min.

När jag kom hem kändes det att allt inte stod riktigt rätt till i kroppen. Stelnade betänkligt. Hade feberfrossa hela natten. Kände mig dock bättre på morgonen så det var bara att traska iväg till jobbet. Känner mig dock jäkligt trött - nästan lite småbakis...

Skitsak....

Kan inte låta bli att skriva några rader om denna fantastiska gadget som står halvhögt på "måste-ha" listan... Produkten heter IPOOD och beskrivs så är på addnature.com:
Håll rent efter dig!

Det finns knappast något tråkigare än att hitta mänsklig avföring precis vid klätterklippan, på skärgårdsön eller i bästa svampplockarskogen. Med iPOOD, en lätt och smidig aluminiumspade från Sea to Summit slipper du bli en del av bekymmret.

iPOOD! är en hopfällbar liten spade tillverkad i lätt och stark 6066-T6 aluminiumlegering med hårdanodiserat blad. Spaden väger endast 100 gram och i skaftet finns förvaring för toalettpapper, tändare och dylikt.

Levereras med en liten packpåse.
image21
Frågan är om man kan klara sig utan på fjället......;)

Himmel över Everest

I går kväll kom jag på den geniala idén att ladda MP3-spelaren med en bok inför morgonens promenad till universitetet. Jag valde Lagerkrantz bok Himmel över Everest.....

När klockan ringde strax efter halv sex var det bara att skutte ur sängen och ge sig iväg. Tillskillnad från vanliga morgonrutinen kollades inte utetemperaturen upp... När jag kom ut kände jag direkt hur det bet till i kinderna och jag måste erkänna att jag blev ganska ställd över den kyla som mötte mig. Det blev ju inte bättre av att den vald ljudbokens tre första kapitel på ett målande sätt beskriver de tankar och känslor som far igenom skallen på en man som håller på att frysa ihjäl i mörkret på 8400 m höjd på Everests sluttning. En bit in i Råtorp gav jag upp och bytte till Soundtrack of our lives... Farten ökade och temperaturen höjdes avsevärt.

Turen var helt fantastisk med en klarröd himmel och tillskillnad från förra veckan så var det så pass ljust innan jag var framme så att gatlyktorna släckt. Vi går mot ljusare tider!!! 1 h 35 får anses godkänt...

Nu blir det två dagars vila och resa till Skövde. På söndag skall jag försöka mig på att ta mig ut i skogen för första gången sedan jag halkade i januari. Är sugen att försöka mig på rundan genom I2-skogen igen. Återkommer på söndag kväll....

Kanon runda igen....

Igår kväll var det dags igen för rundan över berget och bort till Stodene och hem igen. Innan jag gav mig av kände jag mig lite dåligt motiverad men när jag väl kom ut så kändes det helt ok. Hög och klar luft, 3,5 grad varmt. Bra tempo hela vägen.

Kändes extra viktigt att genomföra passet trots att man inte kände sig riktigt sugen. En kämpaseger!!

Liten fin söndagspromenad...

Efter besök och liten baksmälla i lördags var det dags att snöra på sig skorna igår kväll igen.. Tog rundan över berget och tillbaka utmed älven tillbaka ut till Stodene och hem.

Bra tempo och hög luft. En på det hela taget härlig runda på mellan 60-70 minuter!!

Till Kau i uppehållsväder...

När jag vaknade idag var det, hör och häpna, uppehåll och plusgrader. En härlig tur till universitetet på bara vägar, som i och för sig var rimfrosthala genom Älvåker/Råtorp.

Enda missödet stod jag själv för... Inte så smart att tejpa en av två tår för att ta bort en nötning. Resutat: blåsa på den otejpade tån. Smärtsamt att lära sig ibland...

1h 35 min får anses helt ok. Nu blir det vila och syndakumelering i morgon... Öl och riktig rockmusik!! Soundtrack of our lives på Nöjesfabriken och förkör med goa vänner. Det är inte bara träning som gör livet värt att leva!!

Snö igen...

För tredje gången av fyra möjliga genomfördes morgonens promenad till universitetet i snöstorm. Jag var rätt seg idag och tyckte att det kändes som om jag knappt rörde mig framåt genom Älvåker/Råtorp.

Trots snön var det inte halt och det visade sig vara ett korrekt beslut att lämna dubbarna hemma.

Mina "farhågor" om dåligt tempo besannades när jag kom fram och det visade sig att det tagit precis 100 minuter. Alltså mer än tio minuter långsammare än förra måndagens rekordtid, i och för sig på barmark. En annan skillnad var att jag glömde MP3-spelaren hemma idag. Går inte överskatta bra musiks betydelse för tempot, inte minst vid dåligt väder.

Nytt försök på torsdag!!

Snöstorm....

Det blev en runda även idag... Ordentligt med snö och blåst gjorde första och sista delen på rundan, som går utmed samma väg till en pina. Vassa små snökorn som var som nålar i ögonen. Ingen höjdare. I övrigt gick det riktigt bra och återingen finns det anledning och prisa dubbarna till skorna som verkligen är kanon!!

Om jag räknat rätt (har inte tillgång till mitt excel-ark här i Norrland) så är detta mitt 90 pass på ganska precis 6 månader(började träna 1 aug.). Detta innebär 3,46 pass i snitt per vecka!! Om jag får säga det själv, vilket jag får eftersom det är min blogg..., så är detta jäkligt bra och något som jag är riktigt nöjd med. Nu är det bara att hänga i fram till augusti så bör vi kunna cruisa oss fram till en tid under 72 timmar....

En runda i slaskigt Norrland...

Gårdagen ägnades åt bilkörning upp till Kramfors. En resa hit får dock inte leda till lättja... Stavarna, skorna och träningskläderna packades självklart ned i väskan - och tack o lov även dubbarna till skorna.. I går var det 5-6 grader kallt och idag +2. Med glashala vägar till följd. Detta var dock inga problem med dubbade skor. Var ute i 70 minuter i duktigt tempo.  Rundan som jag tog är ganska kuperad så jag fick bita i rätt rejält. Kan nog unna mig lite rödtjut i kväll med gott samvete;)

Får nog bli en runda i morgon också innan det bär av hem igen...

RSS 2.0